“A natúr bor a terroir kifejezése” - beszélgetés Turay Kamill-lal

A Neszmélyi borvidék a maga alig 1000 hektárjával jelenleg Magyarország legkisebb borvidékei közé tartozik. A méret azonban senkit ne tévesszen meg! Bár a köztudatban kevésbé ismert, a Neszmélyi borvidék nemcsak nagyszerű éghajlattal és talajadottságokkal rendelkezik, de nem utolsó sorban meseszép is. A területet észak felől, Szlovákiától elválasztó Duna egyedi mikroklímát, a szeles, nedves, hűvös időjárás pedig vibráló savakat és üde, gyümölcsös illatokat kölcsönöz a borvidéken domináló fehér szőlőfajtáknak.

Ez a kivételes vidék nyújt otthont A Turay Családi Pincészetnek is, interjúnkban pedig Turay Kamillt, szőlészt, borászt kérdeztük a kezdetekről, szőlőről, borról és a már hazánkban is egyre inkább elterjedő natúr tételekről.

KraftKamra: A Turay Családi Pincészet egy 12 generációs pince, amelynek története egészen a 17. századig nyúlik vissza. A borkészítés iránti rajongás mindig is jelen volt az életedben, vagy később kezdtél el jobban megismerkedni a borkészítéssel? 

Turay Kamill: Mi, a Turay nemesi család a Borcsányi nemesi család leszármazottjai vagyunk. A Felvidékről, Léva környékéről származunk, nemesi rangunkat pedig I. Lipót császártól kaptuk. A családom, mindig foglalkozott különféle művészetekkel, mint például festészettel, ruhaanyagokkal vagy fazekas termékekkel, illetve vendéglátással, hiszen volt pálinkafőzdénk, borászatunk, éttermünk és kocsmánk is. A háborúk viharos időszaka alatt viszont a családomtól elvettek mindent, ennek a végszelét pedig még látta édesapám is nagyon kicsi gyermekként. Ez az esemény erősen megragadt benne, ekkor jött az elhatározás, hogy mindenképpen tovább szeretné vinni ezt a családi tradíciót. Édesapám 2002-ben vásárolta vissza a mi pincénket 4000 négyzetméter területtel. Ekkor én 15 éves voltam és csak hobbiból kezdtünk el borokat készíteni. A mezőgazdaság mindig is vonzott, hiszen a nyarak nagyrészét a nagypapámnál töltöttem az Alföldön – ezekben az időkben kerültem közelebbi kapcsolatba a természettel és az ezzel járó életformával is. Később több borvidéket is bejártam, dolgoztam többek között Badacsonyban, Csopakon és Szekszárdon, ahol a nagyüzemtől kezdve a manufaktúrán át mindenféle borkészítéssel találkoztam, majd 7 évvel ezelőtt kezdtem el a saját tételeimet készíteni. 

KK: Édesapád, Turay István festményei kerültek több tétel címkéjére is. A festészet is akkora szenvedélye, mint a bor? Honnan jött az ötlet, hogy ezek az alkotások díszítsék a palackokat?

T.K.: Édesapám már fiatal korában is nagyon sokat festett, az egyik karácsony alkalmával pedig újra előszedtünk ezeket a műveket. Ekkor ötlött fel bennünk az, hogy a natúr borok címkéire az édesapám alkotásait tegyük és ő ezt nagyon szívesen el is vállalta. Az első festményekkel díszített palack a Királyleányka pezsgő volt, ami nagyon nagy sikereknek örvendett. 

KK: A birtok két és fél hektárját 2018 óta bioorganikus alapelvek szerint művelitek, azaz nem használtok semmilyen felszívódó permetszert, kizárólag bioszereket, hogy a szőlő természetes immunrendszerét megerősítsétek, több borotok pedig a BIO minősítést is megkapta. Mindig is fontos volt számotokra, hogy ezen normák mentén készüljenek el a tételek? 

T.K.: Először én is technológiai borokat készítettem, szűrve, derítve, viszonylag magasabb kénnel, de én ebben nem éreztem magam otthon.

Mi meghatároztuk magunknak azt, hogy felszívódó szerekkel, gyomirtóval dolgozni nem természethű, éppen ezért kezdtük el az organikus gazdálkodást.

Ennek a reformálása történt meg később a pincében is, hiszen úgy éreztem, hogy hiába vagyunk a szőlőben teljesen organikusak, amikor a bor oldaláról már ugyanezt nem tudjuk megmutatni.

KK: Egyből adódik a kérdés… a szőlő hogy bírja az átállást, a felszívódó permetszerekről az organikus gazdálkodásra? És mi a helyzet a boidinamikával?

T.K.: Nekünk 3 és fél év volt az átállás, kell idő annak, hogy a területek kitisztuljanak. A szőlőnek, a talajnak és a körülöttünk lévő kultúrának is kell idő. Mi rovarhoteleket és madárodukat telepítünk folyamatosan, de mellettünk van egy kis méhészet is. A Biokontroll Hungária gyakran jár ki ellenőrizni, többek között talajanalízist végeznek, hogy milyen permetszermaradványok vannak a talajban. De levélanalízis is szokott készülni, vagyis amikor zöld hajtásai vannak a szőlőnek nyáron, akkor a mintát laborban is ellenőrzik. A biodinamikára viszont sokkal könnyebb már az átállás a bioorganikus gazdálkodásból, hiszen már tiszta a terület. 

KK: Honnan jött a natúr bor szeretete, hol ismerkedtél meg ezzel a borkészítési iránnyal?

T.K.: Családi utazásaink során, mindig igyekszünk olyan helyeket meglátogatni, ahol borvidék van, éppen ezért rengeteget jártunk Dél-Tirolban, itt találkoztunk először a natúr borokkal, innen indult a natúr bor iránti rajongásunk. Úgy gondolom, hogy egy élesztő, egy magasabb kén vagy egy szűrés mind kivesz a bor valódi jellegéből, a natúr borászat lényege, pedig pont az, hogy nem veszünk el belőle semmit, és nem is adunk hozzá semmit.

Persze fontos, hogy az ember kitapasztalja, hogy a saját terroir-ján, a saját területein egy adott fajta miként tud működni natúr borként - ehhez viszont nagyon sok idő és tapasztalat kell.

Ez egy nagyon hosszú út, aminek még mi is az elején vagyunk.  Nálunk senki sem dolgozik a szőlőben rajtam kívül, ami azért fontos, mert én minden egyes tőkét ismerek. Nem szeretnék sémaborokat készíteni, véleményem szerint a mi boraink nagyon változatosak, izgalmasak és rétegzettek. Maga a neszmélyi borvidék száraz és savhangsúlyosabb borokat termel, ahhoz pedig, hogy a natúr tételek tele legyenek lendülettel és frissességgel nagyon jó savak kellenek, ráadásul a savak – a seprő mellett – a tartósításban is segítenek.

KK: Sokan nem igazán hallottak még a natúr borokról. Mit látsz, mi a tapasztalatod, hogyan állnak a fogyasztók ezekhez az újdonságokhoz? 

T.K.: Nekünk nagyon rögös volt az út a natúr tételeinkkel itt a pincében. Vannak olyan törzsvendégeink, akik tisztában vannak a magyar gasztronómiával, a trendekkel, így ők abszolút nyitottak voltak rájuk. De voltak olyan fogyasztók, akik ezt egyáltalán nem értették, így mindenképpen edukálni kellett őket. Régen, az iparosodás előtt egyféle borkészítés volt – natúr borkészítés, hiszen nem voltak borászati technológiák. Ahogy bejött az iparosodás, úgy hozta magával a különféle technológiákat is, mint például a hűtve erjesztést. Mindezek mellett pedig a 90-es években a világ is megnyílt, így bármilyen élesztőkultúrát be lehetett már szerezni bárhonnan. Itt persze azt is fontos megjegyezni, hogy a főiskolákban a biztonságos, nagyüzemi, profitorientált borkészítést tanítják. 

Számomra a natúr bor a terroir kifejezése.  Annál kifejezőbb nincsen, mint a szőlővel behordott saját terroir élesztőkultúrák amelyekkel erjesztünk. 

A natúr bor a terroir és az emberi munkának az egyedisége, arról nem is beszélve, hogy ez maga a természet palackba zárva.

KK: A KraftKamra kínálatában több nagyon izgalmas tételetek is megtalálható, ilyen többek között a Solar Pét-Nat is, aminek a zsenialitása nem kérdés, ezt mi magunk is leteszteltük már. A Pét-Natok még csak nem rég jöttek be igazán a köztudatba. Nektek honnan jött az ötlet, hogy Pét-Natokat fogtok készíteni? 

T.K.: Mi az első Pet-Natokat Dél-Tirolban kóstoltuk és egyből magával ragadott minket ez a világ. Nagyon szeretek Pet-Natot készíteni, számomra ez egy nagy kihívás. Nagyon pontos palackozási nap, illetve fajta megválasztással lehet igazán jó Pet-Natokat készíteni, de a cukor folyamatos analizálása is elképesztően fontos. 

KK: Mit gondolsz, mi teszi igazán különlegessé a Turay Családi Pincészet borait?

T.K.: Véleményem szerint a mögöttünk lévő történet nagyon különleges, de emellett meg kell említenem a tételek mögött lévő embert is, hiszen az teszi igazán különlegessé a borászatot. A másik fontos pont a terroir, a körülöttünk lévő környezet, amibe ez a szőlő terem, amilyen szeretettel a tőkéhez nyúlunk.

Éppen ezért, az egyik mottónk, hogy “a terroir beszél, mi pedig hallgatjuk”.

Én tényleg a környezettel együtt élek, nekem az a legfontosabb, hogy olyan neszmélyi bort készítsek, hogy azt a világ több pontján is megismerjék. Nyilván ezt még rengeteg tanulási és fejlődési folyamat fog megelőzni. 

KK: Ha választani kellene, melyik tételeteket ajánlanád a KraftKamra közösségnek és miért? 

T.K.: Mindenképpen a 2020-as Olaszrizlinget mondanám, hiszen ez volt a legelső natúr tételem. Ezt a bort, nagyon nagy izgalom vette körül,és mostanra fejlődött fel egy olyan szintre a palackban, hogy a legcsodálatosabb képét mutassa. Egy olaszrizlingből, egy ilyen mély, rétegzett finomseprővel palackozott bort nehéz szerintem készíteni, de a miénk a legszebb arcát mutatja, nagyon komplex ez a tétel. Mindezek mellett, pedig nagyon sok étel mellett is el tudom képzelni.

Böngésszétek a KraftKamra kínálatában megtalálható Turay Családi Pincészet borai és a többi különlegesség között, amit csak nektek válogattunk az ország legkülönlegesebb pontjairól!

Termékek

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
Scroll to Top