fbpx

Dóka Éva Pincészet – Éva & Robi

Dóka Éva pincészet

A méltánytalanul elfeledett zalai borvidék

A Zalai borvidék a távolsága, kicsinysége és Balatoni borrégió egyéb területeinek népszerűsége miatt talán, de egy elfeledett borvidékünk. Pedig érdemes tovább utazni és megízlelni a zalai dombok – a zalaiak szerint hegyek – közé rejtett borászatok kincseit. A 800 hektáron elterülő szőlőterületek igen kedvező éghajlati- és talajadottságokkal rendelkeznek. Az egyik legcsapadékosabb borvidékünk, és a barna erdőtalaj, valamit a homokos-agyagos rétegek rengeteg meglepetést tartogatnak a borok számára. A filoxéria vész óta jelentősen kevesebb szőlőterületet telepítettek újra, pedig jóval többet elbírna a vidék.

Dóka Éva és Tarsoly Róbert
Dóka Éva és Tarsoly Róbert, fotó:dokaevapinceszet.hu

Dóka Éva Pincészet, ikonikus zalai borokkal

A Dóka Éva Pincészet egy 15 éve működő, első generációs családi borászat. Felmenőik között többen foglalkoztak a borászattal, gyerekkorukból ered a szőlő iránti szeretetük. Éva a borászat lelke és a boraik szenvedélyes rajongója, a pincészet borásza pedig férje Robi, aki az agrártudományokban szerzett végzettsége révén a növények és a szőlő szerelmese, a borkészítés tudománya pedig hobbiból hivatásává nőtte ki magát.

Éva és Robi találkozásuk után nem sokkal hozzá is jutottak fél hektár Chardonnay ültetvényhez az egyik legcsodálatosabb termőterületen, a Szélmente dűlőben, Zalaszentgót határában. Itt kezdődött minden, szerelmük egymás és a szőlő iránt pedig azóta is rendületlennek látszik! 

Robi kezei alatt születnek a tételek, Éva pedig főként a pince körüli üzleti teendőkért felel. Területeik 27 hektáron, a csáfordi, aranyodi és a pogányvári dombokon helyezkednek el. Boraik pedig a zalaszentgróti, régi Szeszgyárban készülnek, amely ipari műemlék jellegének hála otthont nyújt hordós és reduktív érlelésű boraiknak, valamint a Padlás-Pince borkostóló helyiségüknek is, ahol a több, mint százéves épület helyreállított tetőszerkezete alatt kóstolhatunk. Éváék szenvedélyes vendéglátók, a felejthetetlen történetek mellet az igazi zalai életérzésbe is belekóstolhatunk velük.

A Kraft Kamra kínálatában

De lássuk, hogy mit is tettek már le az asztalra. A zalai nemesítésű nektár szőlő egy igazi különlegesség, ezért is választottuk kínálatunkba a Nektárt, a könnyű, vidám borra vágyóknak. A szintén zalai Pátriát – amely az olaszrizling és piros tramini keresztezéséből született – friss gyógynövényes illata és üdén hosszú lecsengése miatt ajánljuk figyelmetekbe. Illetve kissé mélyebb vizekre evezve, a Cabernet Franc-t. Jól olvastad, zalai vörösbor, méghozzá a hosszú hordós érlelésnek köszönhetően egy gyümölcsös, ugyanakkor lágy és fűszeres ízvilágú tétel, a pince egyik csúcsbora.

Kóstoljatok bele egy korty zalai életérzésbe a Dóka Éva boraival, és látogassatok el a csodaszép Zalába, ha tehetitek! További kincsekért pedig válogassatok kínálatunkból, vagy pillantsatok bele további termelőink történeteibe.

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
Scroll to Top