Élet a filteres teán túl – beszélgetés Kövecses Olivérrel

Élet a filteres teán túl – beszélgetés Kövecses Olivérrel

Magyarországon a teafogyasztás kultúrája – már ha lehet annak nevezni – a háztartások többségében megreked a szupermarketben vásárolt filteres fekete teánál, amelyet a legtöbben egy jókora adag cukorral és citrommal ízesítenek. Saját elmondása szerint Kövecses Olivér, a Calm Tea alapítója is így készített teát magának, azóta azonban különleges utat járt be, mára pedig már bátran nevezhetjük hazánk egyik úttörőjének a keleti teakultúra meghonosításában. Interjúnkban Olivért kérdeztük a kezdetekről, a Kínában töltött éveiről és a teákról.

KraftKamra: Azt hallottuk, hogy az egyetemi éveid alatt kezdtél el megtanulni kínaiul. Már gyermekként is vonzott Kína és a keleti kultúra vagy csak később kezdődött el a rajongásod? Egyáltalán mi volt a motivációd arra, hogy kint élj?

Kövecses Olivér: Gyermekkoromban Kína és a keleti kultúra nem kifejezetten vonzott, nem voltak olyan elképzeléseim, hogy bármikor huzamosabb ideig külföldön szeretnék élni. A kínai nyelvtanulás az egyetemi éveim alatt jött, vicces módon egy eléggé érdekvezérelt vonalról. Az angol mellé kellett választanom egy második nyelvet és jó lehetőségnek láttam, hogy ha valami egzotikus nyelvet sajátítok el, hiszen akkor a munkaerő piacon is jobbak az ember lehetőségei. A szüleim vállalkozásának van kínai vonatkozása, amikor pedig megkérdeztem az édesapámat, hogy mit válasszak, akkor ő a kínai nyelv felé terelt, hiszen nagy benne a lehetőség, gyorsan fejlődő ország, érdekes régió. Fél év alatt teljesen beleszerettem a nyelvbe és annak kultúrájába, majd jött a lehetőség, hogy azok a diákok, akik már több mint egy éve tanulták a nyelvet jelentkezhettek ösztöndíjra Kínába. Sosem voltam még a világ azon részén, így ez egy jó lehetőségnek tűnt, úgyhogy 2013-ban ki is mentem egy évre Shanghaiba, majd ugyanezzel az ösztöndíjprogrammal mentem vissza még egy évre Hangzhou-ba. Innen datálódik a tea iránti érdeklődésem és a Calm Tea története is.

KK: Tehát a teák irántuk érzett rajongásod is csak a kínai utad során bújt elő?

K.O.: Mindig is inkább teás voltam, a tea volt a meghatározó koffeines ital az életemben. Amíg ki nem mentem Kínába a cukros, mézes, filteres változatok voltak a megszokottak nálam is, ott viszont lassacskán megismerkedtem a helyi kultúrával, és a kínai teák hagyományaival, szokásaival. Ekkor találtam magam szembe azzal is, hogy Kínában ezen a kulináris területen olyan nagy a sokszínűség, mint nálunk a borban. Itthon, ha azt mondod valakinek, hogy kadarka vagy bikavér, valószínűleg nem akkor hallja életében először az illető ezeket a kifejezéseket, és tudni fog mondani róla pár szót. Kínában ugyanez a helyzet a teákkal. Ha leülsz valakivel teázni az biztosan tudni fog mondani máris egy kis információt az adott italról, hiszi nekik már évezredek óta része ez az az életüknek.

KK: Na és honnan jött az ötlet, hogy elkészíted a saját teádat, majd piacra is dobod?

K.O.: Az ötlet két komponensű volt. Egyrészt Hangzhouban – ahol a második évemet is töltöttem – nagyon felkeltette az érdeklődésemet a tea. Hangzhou egy nagyon érdekes teatermelő terület és feldolgozó vidék, ahol a tea és a teaültetvényeknek a közelsége gyakorlatilag karnyújtásnyira van, hiszen a város dombjain túrázva gyakran konkrétan a teaültetvények ösvényén találod magad. Mindemellett pedig már régóta voltak egy saját vállalkozás indításához is ambícióim. Ez a kettő talált egymásra, hiszen találtam egy olyan szakterületet, ami nagyon érdekelt, de mellette úgy éreztem, hogy ez egy olyan dolog is lehet, amelyben az üzleti és vállalkozási ambícióimat is realizálni tudom.

Ha kifejezetten a Calm Tea-re gondolok, akkor azt látom, hogy a teaitalok területén sokkal többet is lehet mutatni, mint amit egyébként az ember elér egy szupermarketben.

Szerintem sokkal több van emögött az egész mögött, mint egy sztenderd, kommersz cukros teaüdítő. A Calm Tea-vel is ezt szeretném realizálni és egy kicsit jobban bemutatni azt, hogy milyen tea-fajtából készül ez az üdítő, annak miért van jelentősége, ez miben különbözik attól amit egy nagyüzemi globális brand felhasznál a saját italaihoz és, hogy ez a tea hogyan készül el a lehető legtermészetesebb módon.

KK: A Calm Tea milyen teából készül? Mit gondolsz mi teszi különlegessé?

K.O.: Ami a KraftKamra polcain is elérhető, az a Calm Tea Green verzió, ami egy zöld oolong teából készült üdítő. Ez egy délkelet-kínai tea-variáns, az oolong tea pedig alapvetően egy feldolgozási metódust jelöl. Nagyon egyszerűen ez azt takarja, hogy a tealevelek a feldolgozás során részlegesen oxidálódnak és ezáltal ízvilágában a teljesen tiszta zöld tea és a fekete tea között helyezkednek el. Karakteresebb, mint egy sima zöld tea, de messze nem annyira markáns az íze, mint egy fekete változatnak. Mindez az ital színében is megjelenik, hiszen egy sárgás-naracssárgás borostyános szín jellemző rá, ízvilágában pedig friss, gyümölcsös, virágos ízeketmutat. Ezek persze nem úgy alakulnak ki, hogy gyümölcsöt adunk a tealevelekhez, hanem ez önmagában a feldolgozás folyamán magából a tealevélből előcsalogatott íz és illatvilág. A gyártás során ehhez a zöld oolong teához adunk még egy kis citromot, ami az ital savasságát hozza egyensúlyba, friss gyömbért, ami karakteresebbé teszi, valamint az egészségmegőrző hatása is kimagasló, illetve egy kis mézet, amit Szekszárd környékéről a Völgy Méhészettől szerzünk be, akik nagyon jó barátaink is. Az egész alapja persze egy nagyon tiszta és jó minőségű oolong tea, amit közvetlenül Kínából, az ültetvényekről szerzünk be. A tervem viszont az, hogy a következő hónapokban egy új, más megjelenésű, más ízvilágú termék is a piacra kerüljön.

KK: Ahogy említetted, a tea Kínából érkezik. Mennyire egyszerű manapság ennek a beszerzése?

K.O.: A járványhelyzet előtt ez egy egyszerűbb kérdés volt. A beszerzés tekintetében mindig érdemes ismerni a termelőt, a mi teánk esetében is egy olyan ültetvénnyel dolgozunk együtt, akiket személyesen is ismerünk. Ez nagyon fontos a minőség szempontjából, hogy az ember biztosan azt kapja, amit szeretne, valamint – ahogy a KraftKamránál is – nekünk is fontos a jó kapcsolat kultiválása azokkal, akikkel együtt dolgozunk. Ha az ember kint van Kínában és beszél kínaiul, akkor könnyű jó kapcsolatokat építeni, mindezek hiányában ez egy nehezebb feladat. A járványhelyzet óta a nemzetközi logisztika eléggé megnehezedett, ami szintén körülményesebbé teszi ezeknek a teáknak a beszerzését, de semmi sem lehetetlen.

KK: Szerintünk elképesztően izgalmas a Calm Tea arculata, a termék megjelenése. Mesélnél nekünk a designról? Ki volt a segítségedre? Mi volt az inspiráció?

K.O.: Önmagába az, hogy az ember kihoz egy akármilyen prémium, vagy újhullámos terméket, még nem elegendő, szerintem a megjelenés egy nagyon fontos kulcskérdés. A Studio Ü grafikus csapatával dolgoztam együtt a design terén. Az elején átbeszéltük, hogy egyáltalán mi lesz a termék, és mit szeretne képviselni. Nekem az volt a legfontosabb, hogy visszaadja azt a történetet, amit én megéltem Kínában A személyes élményeimre szerettem volna építkezni, hiszen ettől a sztoritól a termék elválaszthatatlan. Mindenképpen szerettünk volna használni ázsiai motívumokat, de fontos szempont volt, hogy szofisztikált és jól értelmezhető legyen egy modern, fiatal fogyasztói közönség számára is. Ekkor jött a képbe a tigris motívum, hiszen tavaly volt a tigris éve és akkor terveztük épp a grafikát. A Calm Tea név pedig már az elejétől adott volt. Szerintem a kínai teakultúra sokkal inkább a nyugalomhoz kötődik, mintsem a termék koffeintartalmához, vagy a százhúsz-százalékos pörgéshez.

Igaz nálunk a tea sok esetben, mint kávéhelyettesítő van jelen, de amikor kint éltem Kínában, akkor sokkal inkább azt láttam, hogy ez ott egy másfajta rituálé és egy egészen más célt szolgál azoknak az embereknek az életében, akik rendszeresen, a kínai hagyományok szerint teáznak.

Innen jött a Calm Tea név, mindamellett, hogy hangzatos és könnyen megjegyezhető és értelmezhető. A lényeg az volt, hogy bemutassa, hogy ez nem egy energiaital, hanem egy magas minőségű tea, ami inkább egy nyugalmas, „mindful” életmód kiegészítője.

KK: Ha már a lelassulásról, nyugalmas életmódról beszéltünk, mesélnél nekünk egy kicsit a kínai teakultúráról?

K.O.: Kínában a teázás nagyon központi része a kultúrának, ennek pedig rengeteg lenyomata van. A tea több ezeréves közmondásokban is megjelenik, mint központi elem, ezek közül csak néhányat emelnék ki: “Inkább étlenül három napig, mint tea nélkül egy napig”, “Teának a víz az anyja, a kancsó az atyja, a tűz a tanítója” vagy “Van valami a teában, ami az embert csendes elmélkedésre készteti az élet dolgairól.

A kínaiaknál az étkezés, az ételek, a közös vacsora, a kulinaritások nagy összekapcsolói a kultúrának, viszont kvázi az élet szempontjából esszenciális dologok között a tea is ott szerepel: “Hét dolog szükséges a mindennapi élethez: tűzifa, rizs, olaj, só, szójaszósz, ecet és tea”.

Ezzel együtt persze azt is érdemes megemlíteni, hogy a teafogyasztásnak a kultúrája Kínában is nagyban átalakul. Azt látjuk, hogy egyre inkább terjednek el a filteres teák, de a speciality coffeekultúra is nagyot megy. Ezzel együtt azonban újra virágoznak – főleg a nagyvárosokban – a kisebb teaházak, ahova ha bemész, egyből szembejön a füstölő illat, a gyönyörű enteriőr, a nagyon szép kézműves kerámia és teaeszköz, illetve a halk zene – természetesen a fantasztikus teák mellett.

KK: Milyen hatással volt ez a tapasztalat a mentalitásodra, a gondolkodásodra?

K.O.: A Kínában töltött idő és a tea is nagy hatással volt a személyiségemre, valamint arra, hogy hogyan élem az életemet, mára már nagyon erősen kapcsolódok a kultúrához. A Calm Tea fejlesztése és építése során is szeretném, hogy egyrészt nagyon jó minőségű italokat készítsünk,amik nagyon érdekes teákat mutatnak be, másrészt pedig azt is szeretném, hogy ezek a teák olyan sztoriknak adjanak teret, amik egyébként a teatermelő területekhez kapcsolódnak. Minden tea, ami máshonnan származik, azokról nagyon sokat lehet beszélni, sok érdekes történetet lehet megosztani a különböző termőterületekről, a kínai tartományokról, hagyományokról. Ezt szeretném jobban a brand részévé tenni, hiszen ez akár egy kulturális csatorna is lehet, ahol egy kicsit jobban megismerjük a kínai szokásokat.

KK: Bizonyára rengeteg mindent tanultál és tapasztaltál meg a Kínában töltött éveid során. Mit gondolsz, mi volt a legfontosabb, amit ott tanultál meg?

K.O.: Nekem a fő “takeaway” kínából az a stressz félretétele volt, amire egyébként a tea is egy nagyon jó eszköz, hiszen ad arra lehetőséget, hogy egy kicsit lelassítsunk, amíg elkészítünk egy főzetet. Nekem ez Kínában egy olyan motívum volt, ami nagyon megtetszett.

Igaz, sokszor úgy éreztem, hogy az emberek sokkal nehezebben élnek, sokkal többet dolgoznak, de valahogy mégsem éreztem rajtuk azt a fajta stresszt, amit mondjuk itthon szoktam tapasztalni.

A másik pedig az, hogy mindennek időt kell adni. Erre a teázás is egy jó emlékeztető, hiszen egy jó tea elkészítése is időbe telik. Fontos tisztában lennünk azzal, hogy nem kell mindenen folyamatosan kattognunk, nem kell mindent siettetnünk, hiszen mindennek megvan a maga tempója.

KK: záró kérdésként arra lennénk kíváncsiak, hogy miért ajánlanád a CalmTea-t a KraftKamra közösségének?

K.O.: Szerintem. Calm Tea-vel egy olyan dolgot csinálunk, ami a teaitalok területén egyedi és nehéz is lenne egyértelmű párhuzamot húzni a Calm Tea és bármelyik konkurens termék között. Úgy gondolom, hogy egy új íz és élményvilágot ad, ami bebizonyítja, hogy milyen különlegességeket is lehet készíteni, ha az ember jó minőségű teákkal dolgozik. Mindezek mellett pedig őszintén úgy gondolom, hogy a CalmTea egy távol-keleti utazás, ami nyilván nagyon hangzatos, de én tényleg azt szeretném, hogy ez a 250 ml ital 250 ml ténylegesen odarepítse az embert, ahonnan egyébként az egész teakultúra származik és világhódító útjára indult.

Nézzetek szét a KraftKamra kínálatában, ahol többek között a Calm Tea-t akár individuális vagy 6 darabos kiszerelésben is megtaláljátok!

Termékek

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
Scroll to Top