Ghánai életérzés Magyarországon – beszélgetés Afari Karolinával

Ghánai életérzés Magyarországon

– beszélgetés Afari Karolinával

Ga nyelven a shito jelentése „fűszeres”, amelyet Ghána fővárosában, Accra régióban, beszélnek. A shito egy tradicionális ghánai, csípős szósz, amely hagyma, fokhagyma, chili paprika, sok-sok fűszer, valamint szárított hal és rák keveréke, felhasználásának pedig csak a képzeletünk szabhat határt. Karolina igaz Magyarországon született, viszont édesapja ghánai, aki rendszeresen készít otthon ghánai finomságokat a családnak, így a shito sem maradhatott el soha! Amikor pedig Karolina párja, Zsolt is megkóstolta a különleges hagyma chutney-t nem volt kérdés, ő is a különlegesség rabjává vált. Interjúnkban Afari Karolinával beszélgettünk.

Édesapád ghánai, viszont te már Magyarországon születtél. Mennyire van jelen a hétköznapjaidban a ghánai kultúra?

A ghánai kultúra az ételek által mindig is az életem része volt, amikor meglátogatjuk az édesapámat, akkor rendszeresen készítünk el ghánai ételeket. Amikor a páromat, Zsoltot bemutattam az édesapámnak akkor a vacsoránál – egy egyébként teljesen semleges magyar ételhez, rántotthúshoz és rizshez – az apukám hozta a shitot is, Zsolt ekkor találkozott először a shitoval. Nekem persze eszembe sem jutott, hogy ez egy különlegesség lenne, hiszen már gyermekkoromtól szerves része a vacsoraasztalnak, de ahogy Zsolt megkóstolta, annyira ízlett neki, hogy az összes barátunknak elmesélte az élményt. Ekkor a barátokkal elkezdtük megkóstoltatni a shitot, ami mindenkinek nagyon bejött – ekkor hangzott el először édesapámtól, hogy ebből üzletet kellene csinálni.

Milyen gyermekkori emléked van a shito-ról? Már fiatalon közel állt hozzád ez az ízvilág?

A shito nem volt a gyermekkorom része, annyi emlékem van, hogy amikor itt Magyarországon voltak ghánai rendezvények március elején – hiszen Ghána 1957 március 6-án szabadult fel, így március 6. a függetlenségi napja – akkor a sokféle ghánai étel között ott volt a shito is. A gyermekkori emlékeimben a shito egy sötét massza szerű dolog, ami ráadásul hal szagú és nagyon nehezen tudok belőle enni, mert nagyon csípős. Édesapám csak pár éve kezdett el otthon magának főzni a shitoból, így én is ekkor fedeztem fel újra a különlegességet.

Mi ez előtt még nem hallottunk a shitoról, viszont az élmény kiváló, ezt többszöri kóstolás után tanúsíthatjuk! Milyen ételekhez ajánlanád ezt a különlegességet?

Erre a kérdésre mindig az a válaszom, hogy mindenhez, és ez tényleg így van. Ezt persze az emberek sokszor úgy értelmezik, hogy csak kenyérre lehet kenni belőle, de húsokhoz, gulyáslevesbe, majonézzel összekeverve mártogatósként, salátaöntetbe, pácként vagy rizzsel vegyítve is lehet fogyasztani.

Ez mindenkinek a saját kreativitására van bízva. Mi nagyon támogatjuk azt, hogy közösen kialakítsunk egy magyar shito evési kultúrát és megosszuk egymással az ötleteinket.

Honnan jött a Caroline’s Shito ötlete? Mindig is volt ambíciód arra, hogy saját vállalkozásba kezdj?

Mindig is kreatívnak és tettre késznek tartottam magam, így annak a gondolata, hogy valami különlegeset alkossak mindig bennem volt. Amikor annál a bizonyos családi vacsoránál femerült az, hogy nekünk a shito-val komolyabban kellene foglalkoznunk, akkor az egyből szöget ütött fejembe és ezt nem hagytam veszni, másfél hónap múlva már főztük az első adagot, amit eladásra szántunk. Amit a fejembe veszek, azt nagyon hamar meg is valósítom.

Mit gondolsz, menyire nehéz nőkent érvényesülni a piacon? Van segítséged a gyártás során, vagy mindent egyedül csinálsz?

Az üzleti tárgyalásokra szeretek Zsolttal együtt menni, mert úgy érzem, hogy ketten vagyunk igazán jók. Alapvetően ő sales-es én pedig marketinges, úgyhogy ebből a szempontból is egy nagyon jó páros vagyunk, ami mellett még a termékünk is nagyon jó. Azt néha észreveszem, hogy ha ketten megyünk valahova, akkor sokszor Zsolt felé fordulnak, neki magyaráznak, tőle kérdeznek – ekkor ő mindig elmondja, hogy összességében én vagyok a döntéshozó. Igaz a márka az én nevemet viseli – ezzel is erősítve a ghánai vonalamat – viszont abszolút ketten vagyunk ebben.

Az emberek nagyon szeretik bennünk azt, hogy egy pár vagyunk, fiatalok vagyunk, agilisek vagyunk és látják rajtunk, hogy mi ezt akarjuk és szeretjük csinálni.

Milyen érzés kistermelőnek lenni egy alapvetően nagyvállalatok által dominált piacon?

Természetesen soha nem könnyű vállalkozónak lenni és kicsiből építeni valami nagyot, de jelenleg abszolút annak a világát éljük, ahol a kistermelők előtérbe vannak helyezve. Piacok, fesztiválok és tévéműsorok épülnek a hazai kitermelők termékei köré, rengeteg ilyet lehet látni. Vannak olyan üzletláncok is, akik mindezt támogatják, így szerintem sokkal könnyebb dolgunk van most, mint korábban. Persze kitűnni mindig nehéz, de alapvetően az emberek nagyon nyitottak ezekre a termékekre.

Mennyire nehéz összeegyeztetni a munkát és a magánéletet?

A shitoval még nem tartunk ott, ahol tényleg szeretnénk tartani, így nekem emellett még van egy főállásom. Ezt összeegyeztetni persze nagyon nehéz és fárasztó, sokszor okoz bennem frusztrációt az, hogy még mennyi mindent lehetett volna csinálni a shito kapcsán. Sokszor van olyan, hogy reggel 5-kor már fent vagyunk azért, hogy még munka előtt le tudjunk főzni egy adagot, vagy éppen este állunk neki a munkának. De az a fő célom, hogy a jövőben csak a shitoval foglalkozhassak, és ne kelljen megosztanom a figyelmemet.

Van olyan nő, akinek a tevékenysége inspirál a hétköznapokban?

Vannak nők, akikre felnézek és dicsérem azt, hogy ők miket vittek véghez. Ilyen például Lilu, aki műsorvezető, de van neki egy saját blogja és most már egy webáruháza is, de az RTL ügyvezetője, Vidus Gabriella is nagy hatással volt rám. Persze rengeteg nő van mindenhol, akikre fel lehet nézni, hiszen nőként, vezetőként nagyon szuperül működnek akár kisgyermekek mellett is, és ezáltal nagyon inspirálnak.

Mit gondolsz, mi teszi igazán különlegessé a termékeket, miért ajánlanád a őket a KraftKamra közösségének?

A shito különlegessége maga Ghána, véleményem szerint a termék kívül is és belül is nagyon egyedi. Az ízvilág, a felhasználhatóság.

Persze mi ezt egy prémium termékként tartjuk számon, viszont nagyon gazdaságos tud lenni, főleg ebben a gazdasági helyzetben.

Ha megfőzünk például egy adag rizst, akkor ahhoz elég egy kanál is a shitoból, és máris kaptunk egy nagyon finom készételt. A shitot tehát mindenkinek ajánlom, aki nyitott más ízekre és kultúrákra, aki pedig egyszer megkóstolja az örökre a rabja marad, annyira finom. Én mostanában az Easy Vegan változatot szoktam fogyasztani a mindennapokban, viszont a három közül mindenképpen az Originalt ajánlanám első kóstolásra, hiszen az az eredeti, Ghánában ezt így készítik.

A KraftKamra polcaira szerencsére mindhárom különlegességből jutott. Böngésszétek hát a kínálatunkban megtalálható Caroline’s Shito finomságok és a többi kincs közül, amit csak nektek válogattunk az ország legkülönlegesebb pontjairól!

Termékek

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
Scroll to Top