Pécseli Pince – Pécseli Ágnes & József

Pécseli Pince – Pécseli József és Ágnes

„A magyar Champagne”

Az Etyek–Budai borvidék több évszázados múltra tekint vissza, hiszen már az Árpád-házi királyok idején is virágzott a térségben a szőlőtermesztés. Klímája az országos átlagnál alacsonyabb, az évi középhőmérséklet 10 fok körül alakul, a légmozgás pedig jellemzően élénk, így a nyári hőségben a szőlőnövény nem csak extra hűtést kap, de a gombás betegségek kialakulásának lehetőségét is mérsékeli, illetve a gyümölcs savszerkezetének felépülésében is komoly szerepet játszik. Az Etyek–Budai borvidéket nem véletlenül hasonlítják a Francia Champagne borvidékhez: a fentebb említett adottságok igencsak hasonlóak a két vidék között, nem csoda hát, hogy Etyek a pezsgőgyártás révén került be a köztudatba, hiszen a Törley pezsgők a 19. század vége óta itt készülnek. A Pécseli család szakmai pályája is itt kezdődött, Ágnes és József szőlész borász végzettségű kertészmérnökök, akik mindketten a Törley Kft. Elődjénél kezdték meg munkájukat.

Pécseli József és Ágnes
Pécseli József és Ágnes, fotó: demijohn.hu

Családi borászat, természetközelien

A családi pince 2012-ben kezdte meg működését az 1860-as években épült présházban és a hozzátartozó pincében. A családi összefogás erejére támaszkodva kizárólag saját termelésű szőlőből készítenek bort, a természetközeliség pedig az egész szemléletmódjukat áthatja, amelyben kulcsszerepe van a szőlő terméskorlátozásának és az ültetvény ökológiai szemléletű művelésének. Ágnes fajtakutatási tapasztalata, József szőlészeti ágazatvezető gyakorlata és lányuk, Mariann rendszerszemlélete alkotja a családi pince egységét. A család három tagja, mint három „egyharmad” a különbözőségükben rejlő erősséget tapasztalta meg. Ezt jelképezi logójuk a 3/P, amely arculati elemeként a palackokon több helyen is megjelenik.

A másfél hektáros birtokon a Pinot gris mellett az Etyeken kiemelkedően jól teljesítő burgundiai fajták a Chardonnay és a Pinot noir találhatóak továbbá magyar fajtaként a Zenit üdeségével, gyümölcsösségével színesíti a kínálatot. A Pécseli borok ökológiai szemlélettel művelt szőlőből készülnek. A borkészítés során nagy hangsúlyt fektetnek a teljes érésben lévő saját termelésű egészséges szőlőre, a szőlőbogyó héján lévő természetes élesztőkkel való spontán erjesztésre. A bor tisztulása, érlelése is természetes módon történik, minimális beavatkozás mellett. Ebben meghatározó a hordós érlelés, amit mindig a bor karakteréhez igazítanak. Ugyan így a palackos érlelésnek is fontos szerepe van, amikor a palackban összesimulnak, eggyé válnak az alkotórészek, kialakul a bor karaktere.

A KraftKamra kínálatában

Kínálatunkba kifejezetten az Etyek-Budai borvidékre jellemző fajtákból, a Pécseli Pince specialitásaiból válogattunk. Megtalálható nálunk többek között a Pinot Noir 2018, amely egy finom savú, gyümölcsös harmonikus bor; az Etyeki Chardonnay 2018, ami egy 18 hónapig hordóban érlelt komoly, mégis gyümölcsös tétel, továbbá az Etyeki Pinot Gris-t, amely két évjárat házasításaként született, illatos, zamatos tétel. És még sok mást! Böngésszétek hát a kínálatunkban megtalálható Pécseli Pince borait, és a többi kincset, amit csak nektek válogattunk az ország legkülönlegesebb pontjairól!

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
Scroll to Top