Pét-Nat, az ősi újdonság

Ha ezt a cikket olvasod, annak több oka is lehet. Vagy megrögzött Pétillant Naturel rajongó vagy és falod az erről szóló írásokat folyamatosan keresve-kutatva a Pét-Nat újdonságokat, vagy egyáltalán nem ismered ezt a kategóriát, de már annyit hallottál róla, hogy egyszer s mindenkorra szeretnél a végére járni és megtudni mit is jelent pontosan ez a 6 betűből álló rövidítés. Bármelyik táborba is tartozol szeretnénk a kedvedben járni, így kísérletet teszünk a kategória részletes bemutatásra. 

Pezsgő természetesen


A Pét-Nat nem más, mint egy régi, de újra felfedezett eljárással készült, szűretlen pezsgőfajta. A neve egy rövidítés, amely a francia pétillant naturel = természetesen gyöngyöző kifejezésből származik, a természetes borok iránti érdeklődésnek köszönhetően pedig igazi divatcikké vált az elmúlt években. Az organikus, biodinamikus bortermelés hívei közül egyre többen próbálkoznak elkészítésével, mivel különleges teret enged a kreativitásnak és a kísérletezésnek. A másik oldalon pedig, talán ugyanezen okok miatt, a természetes borok rajongói, a fiatalos, újdonságokra nyitott fogyasztók szívesen kóstolják az újabb és újabb, egyedi ízeket felvonultató tételeket.

Az ősi elkészítési módszer 

 

A Pét-Nat-ok újszerűen csengő neve és a kategóriát körbelengő fiatalos lendület miatt sokan hiszik azt, hogy egy újonnan felfedezett, mai modern technológia termékét tartják a kezükben. Ezzel szemben a Pét-Nat elkészítési technológiája, a Méthode ancestral nagyon is régi, és az általa készült ital is egy természetes, ősi pezsgő. 

A Méthode ancestral során nem várják meg, hogy elkészüljön az alapbor, hanem a még erjedőben lévő mustot palackozzák le. Tehát nemhogy nincs másodlagos erjedés, mint a pezsgők készítésekor, hanem már maga az elsődleges erjedés sem megy végbe. Az elsődleges, alkoholos erjedés félbeszakításával koronazáras üvegzárással történik a palackozás, vagyis hagyják, hogy a megmaradt élesztő már a palackban fogyassza el a fel nem használt cukrot. Az így végbemenő fermentáció során a szőlőben természetes módon jelen lévő cukor alkohollá bomlásának melléktermékeként megjelenő szén-dioxid a palackban marad, ettől lesz minden Pét-Nat természetes módon buborékos. A borász a folyamatot addig uralja, amíg a bor a palackba nem kerül, onnantól kezdve azonban semmilyen ráhatása nincsen a végkifejletre. Nem véletlenül nevezik a technikát sokan a pezsgőkészítés „orosz rulettjének”, hiszen minden a palackban megy végbe, nincs lehetőség utólagos beavatkozásra.

Pezsgő vs. Pét-Nat – seprő az üvegben?

 
Egy champagne teljesen kierjedt alapborból készül, és a hozzáadott tirage likőr segítségével indul meg egy második erjedés a palackban. Míg egy champagne-t seprőtelenítenek, addig a Pét-Nat esetében az üvegben marad a seprő annak összes íz- és zamatanyagával együtt. Az így készült italokban tehát megvan a pezsgő összes szépsége, de a Pét-Nat sokkal virgoncabb és bohókásabb, a végeredmény pedig egy izgalmas, rusztikus, terroir-uralta ízélmény.

 

Pét-Nat bármiből!

 

A Pét-Nat bármilyen szőlőfajtából készülhet, elkészítésével bármelyik magyar borvidéken próbálkozhatnak a kísérletező kedvű termelők. Általában non-vintage, de létezik évjáratos változata is. Lehet fehér, vörös, vagy rosé, készülhet tartályban, hordóban, sőt akár amforában is. A Pét-Nat könnyed, kicsit édeskés, alkoholtartalma nem túl magas. Ízjegyeiben a pezsgők komplex aromatikájával szemben az intenzív gyümölcsösség dominál (alma, körte, citrus). Nem érdemes évekre eltenni, a Pét-Nat ugyanis az idő előrehaladtával nem fejlődik tovább. További különbség, hogy míg a pezsgők hosszú érlelés után kerülnek a fogyasztó elé, addig a Pét-Nat a szüretet követő 1-3 év után. 

A bontás 50 árnyalata


A Pét-Nat zabolátlan volta elsősorban annak köszönhető, hogy nehéz előre megjósolni, hogy végül mekkora lesz a palackon belül uralkodó nyomás. Ha meggondolatlanul lepattintjuk róla a koronazárat, villámgyorsan felhabzik, és az értékes nedű kifut a palackból. Viszont van egy bontási technika, amely szeget üt nemcsak a fejünkbe, hanem a koronazárakra is! A Pet-Nathoz ugyanis a legegyszerűbben úgy tudunk hozzájutni, hogy egy hosszabb szeg és egy kalapács segítségével lyukat ütünk a jól behűtött ital koronazárjára. Ez egy furfangos megoldás, amely 10-15 perc alatt lecsökkenti a palackban uralkodó túlnyomást. Készüljetek fel, azért még így is habzik! Több helyen azonban a víz alatt való felnyitásól is szót ejtenek, miszerint egy nagy tál vízben kell felbontanunk a bódító italt annak érdekében, hogy minél kevesebb Pét-Nat szabaduljon ki az üvegből feleslegesen. Fontos tudnivaló: ennél a technikánál elengedhetetlen, hogy a hüvelykujjunkkal minél gyorsabban lezárjuk a felnyitott palack száját.

Pét-Nat a Kamrában!

 

A kellemesen gyöngyöző, friss, üdítően gyümölcsös nedű csak úgy itatja magát. Alaposan behűtve a forró nyári délutánok sláger itala, de egy téli esték szupersztárja is lehet. Vad, szertelen és mindenre kapható – fogyasztásával pedig biztos, hogy egy igazi kalandban lesz részünk! 

Pét-Nat palackok természetesen a KraftKamra polcain is fellelhetőek. Ha a frissítőbb változatokat kedvelitek, akkor nagy szeretettel tudjuk nektek ajánlani Homoky Dorka Zöld no. 1 Pet-Nat-ját, amely egy citrusos, fűszeres, kellemesen buborékos, élénk savas tétel vagy a Turay Családi Pincészet Solar Pet-Nat-ját amelyben inkább az alma ciderre emlékeztető friss, fehér húsú gyümölcsös és virágos jegyek dominálnak. Azonban ha a bogyós gyümölcsös jegyeket kedvelitek jobban, akkor remek választás lehet a Wassmann Natural Wines Blanc De Franc Pét-Nat-ja, amely egy Cabernet Franc szőlőből készült fehér Pét-Nat, amit a friss gránátalma, grapefriut és eper illat jellemez, vagy Homoky Dorka Piros Pét-Nat-ja, amely hozza a klasszikus zamatos erdeigyümölcsöket, a szedret, a roppanós cseresznyét és a feketeribizlit, míg a rooibos tea, a gránátalmalé, a fekete bors és szerecsendió is fellelhető a kortyban.

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
Scroll to Top