Sziegl Pince – Sziegl Petra & Balázs

Sziegl Pince - Sziegl Petra & Balázs

A Hajós-Bajai borvidék klímáját tekintve igen kedvező, magas a napos órák száma, környezetéhez képest jellemzően kevésbé sújtja fagy, viszont több csapadék éri. Lankás, napsütötte dimbes-dombos tájai és véget nem érő pincesorai garantáltan magukkal ragadnakbárkit, aki erre látogat. A környéken szinte mindenkinek van legalább egy kis darabka szőlője, amivel a legtöbben hobbi szinten foglalkoznak, így indult útjára anno 2011-ben a Sziegl Pince is, egy ajándékba kapott öregtőkés parcellával.

Ajándék parcellától a csúcsgasztronómiáig

Bár Petra az orvosi pályával szemezett, Balázs pedig eredetileg informatikát tanult, végül mindketten a Budapesti Kertészeti Egyetemen végeztek, és egymásra is itt találtak. Közös rajongásuk a szőlő és a borászat iránt azóta is törhetetlen, 2012 óta pedig apránként 9 hektárra nőtt a Sziegl Pince parcelláinak mérete. A Hajós-Bajai borvidék leginkább a cserszegi fűszeresről, az olaszrizlingről, az Irsai Olivérről és egyéb illatos szőlőfajtáról híres, Petrának és Balázsnak azonban szinte küldetésévé vált, hogy bebizonyítsák, más fajtákból és erről a jelenleg még alábecsült borvidékről is kerülhet ki csúcskategóriás Hajósi bor. És bizony kerül is ki, nem is akármilyen, a Sziegl Pince borai a borvidékről egyedül kerültek fel Michelin-csillagos étterem borlapjára, nemzetközileg keresett, elismert és díjazott tételeket tudhatnak magukénak, és mindezt organikus művelésben érik el.

Tradícionálisan, kézzel, organikusan

A pince ültetvényeit saját kézzel, organikus szemléletben művelik, ami a gyakorlatban a vegyszerek, permetszerek, kemikáliák természetes alternatíváira való váltást jelenti. Ez persze folyamatos jelenlétet, felügyeletet, kézi munkát igényel. A borásznak minden tőkét ismernie kell, hogy azt a legjobb tudása szerint gondozhassa. A család foglalkozik többek között Olaszrizlinggel, Kövidinkával, Kadarkával és Kékfrankossal, amelyekből adalékanyagok hozzáadása nélkül készülnek natúr borok, amik így nem csak a terület és a szőlő természetes adottságait, de a borász kreativitását is mindennél tisztábban tükrözik.Abból pedig akad bőven, hiszen a pince kis tételszámairól és igazi kuriózum ’tanulmányborairól’ híres.

Cél harmonikus tételek megalkotása

Egy-egy tételből minden évben csupán néhányszáz palack készül, Balázséknak nem céljuk egyforma évjáratokat készíteniük, sőt, minden évben törekednek az egyediségre, az adott év körülményeiből való maximumot igyekeznek kihozni és harmonikus tételekben visszaadni. A Sziegl tanulmányborok bizonyos értelemben szakítanak a nagykönyvben megírt borkészítési metódusokkal, kísérleti alanyok úgymond. A legjobban sikerült, harmonikus mégis ’szemöldök-felhúzós’ tételek minden évben palackba kerülnek, és a készlet erejéig megvásárolhatók. Ilyen tanulmányborok voltak az elmúlt években például a Vörös Aszú, vagy a botrytises szemekből készült Kövidinka.

A KraftKamra kínálatában

Kínálatunkba olyan különlegességeket választottunk, mint a közönségkedvenc rosét, a roppanósan gyümölcsös mégis komplex Bábelt; A Duna borrégióra jellemző Kövidinka HE-t amely a család Herreberg névre keresztelt termőterületéről származó szőlőből készült; vagy egy igazi különlegességet, a Zweigelt 2021-et amelyből alig 500 palack készült összesen. És még sok mást! Böngésszétek hát a kínálatunkban megtalálható Sziegl Pince borait, és a többi kincset, amit csak nektek válogattunk az ország legkülönlegesebb pontjairól!

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
Scroll to Top