Turay Családi pincészet
Neszmélyi Borvidék, az apró kincseskamra
A Neszmélyi borvidék a maga alig 1000 hektárjával jelenleg Magyarország legkisebb borvidékei közé tartozik. A méret azonban senkit ne tévesszen meg! Bár a köztudatban kevésbé ismert, a Neszmélyi borvidék nemcsak nagyszerű éghajlattal és talajadottságokkal rendelkezik, de nem utolsó sorban meseszép is. A területet észak felől, Szlovákiától elválasztó Duna egyedi mikroklímát, a szeles, nedves, hűvös időjárás pedig vibráló savakat és üde, gyümölcsös illatot kölcsönöz a borvidéken domináló fehér szőlőfajtáknak.
12 generáció pincészete
A Turay Családi Pincészetnek ez a kivételes vidék nyújt otthont. De nem csak a környezet, hanem a pince tulajdonosai is legalább annyira kivételesek, ami kiváló boraikban mutatkozik meg igazán. A régió egyedi mikroklímája március derekán is önmagát adta, a jeges széllel és esővel mit sem törődve, Turay Kamill – a borász – a tőkék közül köszöntött minket az első pincelátogatásunkra érkezéskor. Ismerkedésünk során hamar rájöttünk, hogy Kamill elhivatottsága alapkövét képezi a borainak és az általuk képviselt értékeknek.
Bár a Turay család már 12 generáció óta foglalkozik szőlőműveléssel, a 20. század mégis úgy hozta, hogy a tulajdonukban lévő birtokok elkerültek a családtól. A családi hagyományt 2002-ben élesztette újra Turay István és fia Kamill, aki azóta már minden idejét a szőlőben és a pincészet körüli teendők menedzselésével tölti. A pincészet oszlopos tagjai Turayné Székely Éva és Turay Sára is, aki a fine dining világában szerzett tapasztalatait alkalmi jelleggel a pincészetben kamatoztatja, tematikus vacsorákon, amelyek mellől persze elengedhetetlen a borpárosítás.
A birtok két és fél hektárját 2018 óta bioorganikus alapelvek szerint művelik, azaz nem használnak semmilyen felszívódó permetszert, kizárólag bioszereket, hogy a szőlő természetes immunrendszerét megerősítsék. Boraik mind kézi szüretű szőlőből, kíméletes feldolgozással készülnek, filozófiájuk pedig, hogy: „a terroir beszél, mi hallgatjuk, s ennek megfelelően kétféleképpen: oxidatív és reduktív eljárással készítjük tétleinket.”
A Kraft Kamra kínálatában
A terroir pedig beszél, sőt! A borok szinte meg is szólalnak! Kínálatunkba olyan különlegességeket választottunk, mint a natúr Olaszrizling, amely battonage módszert alkalmazva Stockinger tölgyfa hordóban érlelődött; a nemzetközi BIO minősítésű Cabernet Sauvignon Rosé, ami az elképesztő gyümölcsösségével és fűszeres pikánsságával vett le a lábunkról; vagy akár az egyébként is ritkaságnak számító Királyleánykából készült Brut 2020 szárazpezsgő, ami semmilyen általunk korábban kóstolt pezsgőhöz nem hasonlítható; és a friss, virgonc, buborékos Solaris Pét-Nat, melynek címkéjét ráadásul István saját festménye díszíti.
És még sok más! Böngésszétek hát a kínálatunkban megtalálható Turay Pincészet borait és a többi kincset, amit csak nektek válogattunk az ország legkülönlegesebb pontjairól!