Űzzük el a telet!

Sokunk gyermekkorának legkedvesebb emlékei a farsangi szezonhoz kötődnek. Színes jelmezek, tombolasorsolás, fánk. Ha a hercegnőjelmezről azóta le is mondtunk, az ünneplésről nem kell! Csempésszük vissza a zord hétköznapokba a farsang hangulatát, és űzzük el a telet, vele együtt pedig a komorságot. Ehhez hozunk most néhány tippet.

Sokan vagyunk, akik nem szeretjük a téli hónapokat. Az utcák szürkék, rövidek a nappalok, röpködnek a mínuszok. Ha sapkát rakunk, a hajunk szanaszét áll, ha nem rakunk, vacogunk. Sehogy sem jó. Az ünnepek egy pillanat alatt múltak el, a készülődéssel és várakozással töltött pillanatok helyett üresség maradt. 

Szerencsénkre azonban itt a farsang, ami már évszázadok óta segít, hogy vidámságot és örömet találjunk a hétköznapokban. A régi idők embere ugyanis tudta, hogyan kell szórakozni. Nem búslakodott, nem a nyár után ácsingózott, nem a jövőben élt. Felismerte, hogy mi az igazán jó a télben. A szürke utca lehetőség volt, hogy színes maskarát öltsön. A rövid nappalok hosszú estéket jelentettek, így végre elég idő maradt a mulatozásra. A kinti mínuszokat pedig csak úgy lehetett kibírni, ha volt kivel összebújni, ezért hát ezek a hetek váltak a párválasztás legfontosabb időszakává a hajadon fiatalok számára.

A farsangot január 6., vízkereszttől számoljuk és egészen a nagyböjt kezdetéig, hamvazószerdáig tartjuk. A kereszténység számára a hagyomány lényege az volt, hogy ezekben a hetekben még bátran ehettek, ihattak, vigadhattak az emberek, hogy aztán húsvét előtt lemondjanak a bűnös élvezetekről. 

Ha már nem is feltétlenül vallási okokból, sokak életének ma is fontos része a böjtölés, ami segít a testi- lelki megújulásban. Mielőtt azonban megvonnánk magunktól a legfinomabb örömöket, engedjük meg magunknak farsang idején mi is, hogy bűntudat nélkül élvezhessük őket. A Kraftkamra kínálatából számtalan olyan finomságot választhatunk, amikkel méltóképpen búcsúztathatjuk torkosságunkat!

Próbáljuk ki a Mendula gazdag magkrémeit, a Bazsalikomoskert tápláló mézeit vagy a Besweet csokoládéba mártott sósmanduláját, amit most farsangi összeállításunkban is megtalálsz. Sőt, ha ezt választod, nem csak a Csokoládémanufaktúrát, de a Kék Madár Alapítványt is támogatod, akik nemes célja a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatása. 

Ha pedig a kulináris élvezetek mellett a farsangi népszokásokat is szeretnénk az otthonunkba varázsolni, arra is van mód. Nézzünk néhány hagyományt, amiket családunk vagy barátaink nagy örömére ma is egyszerűen megtarthatunk.

A szezon fénypontjai a bálok voltak. Zenével, tánccal, furcsa maskarákkal vigadtak ilyenkor az emberek. Az egyik közkedvelt műfaj volt a batyusbál, aminek lényege, hogy minden vendég készült valamilyen finomsággal az estére. Ezt ma is megszervezhetjük, így nem csak a házigazda válláról vesszük le a terhet, de megversenyeztethetjük kedvenc fogásainkat is. És ha már batyusbál, akkor elengedhetetlen kellék a tradicionális szalagos fánk, amihez jól illenek a valódi gyümölcsből készült, hagyományos lekvárok. Ha már kifogytál a nagymama legutóbbi adagjából, farsangi csomagunkban ebből is találsz. Hecsedli– és eper ízben is!

Az utolsó, egyben a kedvenc szokásunk az asszonyfarsang. Férfiak szigorúan kizárva, a húshagyókedden tartott ünnepség csak a hölgyekről szólt, hiszen egyszer az évben, ezen a napon bármennyit ihattak, és úgy mulathattak, mint a legények. Ha viszont a másnap reggeli munka is eszünkbe jut az est előtt, akkor is van megoldás. Alkoholmentes koktélokkal vagy egészséges szörpökkel is megtölthetjük poharunkat. Ehhez a Spájz Szörp téli fűszeres szörpjét ajánljuk, amit a gyömbér, citrom és a titkos fűszerek tesznek igazi lélekmelegítővé. 

Hagyjuk hát magunk után a zord napokat, és farsangoljunk (majdnem) úgy, ahogy a régiek tették!

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
Scroll to Top