A hazai cider világ legfrissebb képviselője

– bemutatkozik a Doré​

Újabb szereplővel bővült a nem túl széles hazai kézműves cider piac. Csontos Eszter és Gál Andrea közreműködésével 2023 nyarán megszületett a Doré, a legfrissebb magyar cider – Dry és Extra Dry változatban. A Doré cider megszületésének koncepciója közös alkotás gyümölcse. Andrea a felelős mindazért elsősorban azért, amit az ízlelőbimbónk érzékel és Eszter pedig a szemet gyönyörködtető külsőért. Így nem túlzás állítani, hogy ez a cider kívül-belül remekmű.

A cider nemzetközileg egy népszerű és hagyományos ital, amelyet az alma erjesztésével készítenek. Az alapja az almák préselése, amelynek eredményeként almalé keletkezik. Ezután az almátartalmú lébe élesztőt adnak, amely elindítja a fermentációs folyamatot, vagyis a cukor alkohollá és szénsavvá alakul át. A cider íze és aromája nagyban függ az alkalmazott almafajtáktól és az erjesztés módjától. Vannak édes, száraz és félszáraz ciderfajták, így a cider egy rendkívül változatos ital, amely mindenki ízlését kielégítheti. 

A cider különböző típusai és stílusai léteznek világszerte, és ezek a nemzetiségektől és régióktól függően eltérhetnek – például az angol cider hagyományosan nagyon száraz, készítésénél többféle almafajtát is felhasználnak, így gazdag és komplex ízjegyeket kínál; a francia cidre lágyabb, édesebb, de persze régiónként és fajtánként nagy az eltérés.

Andrea a Kertészeti Egyetemen szőlészetet és borászatot tanult, majd külföldi útjai során ismerkedett meg igazán a cider világával. Eszter pedig egy workshopon kóstolhatott az angol cider különböző típusaiból, ahol bele is szeretett a műfaj száraz és fanyar darabjaiba. 

A lányok hosszú kísérlezetések során alakították ki a számukra tökéletes almafajta és erjesztési arányokat. Elmondásuk szerint igaz a magyar almafajták nem feltétlenül cider készítéshez valóak, de amíg a frissen ültett cider alma fáik felcseperednek, addig hazai étkezési almafajtákból összeállították ezt a két, limitált szériás cider kombinációt. A Doré Dry annyiban különbözik az Extra Dry párjától, hogy míg ez utóbbi csak Topaz almafajtából készül, ami megadja az igazi szárazságát, addig a Doré Dry kétféle almapárosítással és friss alma dzsúzzal szelidítettünk a szárazságon.

A Doré igazi alternatívája lehet a pezsgőzésnek. Legyen szó egy hosszú munkanap utáni teraszon való pihenésről, egy családi vagy baráti összejövetelről, vagy éppen egy romantikus naplementéről a vízparton, a Doré mindig remek választás. Érdemes pezsgőspohárban tálalni, hogy élvezhessük a buborékok lendületét. Ez ünnepi hangulatot teremt, és valóban hozzájárul az élet apró örömeinek kiemeléséhez.

Termékek

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
Scroll to Top