Karácsonyi menü KraftKamra szédítőkkel

Karácsonyi menü KraftKamra szédítőkkel

A közelgő ünnepi időszak alkalmából az általunk kínált portékákból többféle ajándékcsomagot állítottunk össze, amelyekkel adventi hangulatot teremtve, vagy éppen ajándékként átnyújtva örömteli pillanatokat szerezhettek barátoknak, családtagoknak egyaránt. Az ízletesebbnél ízletesebb csemegék közé természetesen borokat is csempésztünk, sőt két válogatásunk kifejezetten csak borokból áll. A Prémium bor ajándékcsomagunkban három hazai borkülönlegesség szerepel, biztos ami biztos alapon, duplán!

Lehet belőlük ajándék, lazulhatsz velük esténként, de akár az ünnepi menü fontos szereplőivé is válhatnak. Hogy hogyan? Ehhez adunk most ötleteket és ajánljuk szeretettel figyelmetekbe a KraftKamra pazar Karácsonyi menüsorát!

A 2021-es Csetvei Ezerjó Amfora egy igazi különlegesség. Krémes, gyümölcsös, elegáns. Kiváló magában, nagyszerű kísérő számos étel mellé, de akár a Karácsonyi menüsor kezdő fogásának legfontosabb összetevője is lehet. Egy ételé, amelynek fogyasztásakor a bort kivételesen nem kortyoljuk, hanem kanállal fogyasztjuk!

KARÁCSONYI BORLEVES FOSZLÓS KALÁCCSAL

HOZZÁVALÓK:
1 üveg száraz fehérbor, fél liter víz, 5 szem szegfűszeg, 1 rúd fahéj, fél citrom vékony héja, 1 csipet só, 5 tojás sárgája, 10 dkg cukor, 1 evőkanál liszt vagy keményítő, ízlés szerint 2 dl tejszín.

ELKÉSZÍTÉS:
A bort a vízzel, a fűszerekkel és a citromhéjjal felfőzzük. A tojássárgáját a cukorral és a liszttel, vagy a keményítővel fehéredésig keverjük, majd folytonos keverés mellett a felfőzött borhoz adjuk. Addig kevergetjük, míg egy kicsit be nem sűrűsödik. Az egészet átszűrjük és melegen egy szelet foszlós kaláccsal tálaljuk.

Előfordulhat azonban, hogy a borlevest a családban nem mindenki szereti. Vagy a hagyomány az hagyomány és idén sem maradhat el a halászlé, mely sok családban a karácsonyi vacsora elengedhetetlen fogása. A borválogatásunk összeállításánál erre is gondoltunk! A fűszeres, paprikás levű ünnepi halászlé mellé kínáljátok bátran a Grál Borpince Pelzberg 2018-as remek Kékfrankosát.

No, és mi legyen a sorsa a Wassmann Natural Wines 2 palacknyi fantasztikus 2016-os Cabernet Franc-jának? Ha már duplán érkezik, legyen a szerepe is kettős! Az egyiket használjátok a húsételeket ünnepivé varázsló barnamártás elkészítéséhez, a másikat pedig kínáljátok az ünnepi asztalnál a főétel mellé!

EGYBEN SÜLT BŐRÖS KARAJ SZÍNES BURGONYA KÖRETTEL, VÖRÖSBOROS BARNAMÁRTÁSSAL

HOZZÁVALÓK a barnamártáshoz:
50 dkg borjúcsont, 1-1 közepes sárgarépa és petrezselyemgyökér, 1 kis darab zellergumó, 1 kis fej vöröshagyma, 3-4 evőkanál olaj, 2 evőkanál kristálycukor, 5 dkg paradicsompüré, 1 gerezd fokhagyma, csipetnyi só, őrölt fekete bors, 1 ág kakukkfű, 2-3 evőkanál finomliszt, 1-2 dl vörösbör ízlés szerint.

ELKÉSZÍTÉS:
A megtiszított zöldségeket vékony karikákra vágjuk. A hentes által előzőleg kisebb darabokra vágott csontot az olajon megpirítjuk, majd a zöldségeket és a cukrot hozzáadjuk és tovább sütjük. Amikor világosbarnára karamellizálódott, a paradicsompürét belekeverjük és még 2-3 percig pirítjuk, de vigyázzunk, nehogy megégjen.

Ezután kb. 2 liter vízzel felengedjük, a fűszereket  hozzáadjuk, nagy lángon felforraljuk, majd kis lángon legalább 3 órán át főzzük. A végére kb. 8 dl leve marad.

A lisztet szárazon, azaz zsiradék nélkül, serpenyőben néha megkeverve barnára pirítjuk és az ízes alaplébe szórjuk. Kevergetve 3-4 percig forraljuk, ezalatt mártásszerűen besűrűsödik.

Sűrű szitán átszűrjük, a vörösborral higítjuk és rövid forralás után, ha szükséges utánaízesítjük.

HOZZÁVALÓK a húshoz és a körethez:
Kb. 1,5 kg bőrös karaj, 2 evőkanál só, 2-3 evőkanál BBQ fűszer, 3 evőkanál méz, 6 evőkanál olívaolaj, 3-4 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál frissen reszelt gyömbér, 1 fej vöröshagyma, a körethez 1 kg burgonya, 1 kg édes burgonya, 2 alma, kevés só, kevés fehér bors, 1 evőkanál olívaolja és friss rozmaring ágak.

ELKÉSZÍTÉS:
A húst a sütés előtti éjszaka áztassuk be 2 púpozott evőkanál só és annyi víz keverékében, amennyi ellepi.

Másnap a sütőt melegítsük elő légkeverésen 180 fokra. A húst vegyük ki a pácléből és csepegtessük le. Átlósan mindkét irányban finoman vagdossuk be a bőrét, majd dörzsöljük körbe a BBQ-fűszer, a méz, az olaj, a fokhagyma és a gyömbér botmixerrel pépesre kevert keverékével.

Tegyük bele egy nagy tepsibe, szórjuk köré a megtisztított szeletelt vöröshagymát, fedjük le a tepsit alufóliával, majd tegyük a sütőbe és 15 percen át süssük 180 fokon, hogy kérget kapjon. Ezután vegyük vissza a sütő hőfokát 140 fokra és 2 órán át süssük lefedve. Időközben kb. 2 óra elteltével locsoljuk meg a húst a pecsenyelével, majd halmozzuk a hús köré az előzőleg sóval, kevés fehér borssal, olajjal összekevert meghámozott és gerezdekre vágott normál és édes burgonyát, valamint a héjastól cikkekre vágott almát. A köret tetejére tegyük a rozmaring ágakat, majd alufóliával lefedve süssük tovább 140 fokon harminc percig. Ezt követően vegyük le a takaró fóliát és 160 fokon süssük további fél órán át.  A teljes sütési idő kb. 3 óra.

És végül, de nem utolsó sorban a karácsonyi menü sem lehet teljes desszert nélkül. Na de milyen legyen? Mézes? Gesztenyés? Netán diós? Krémesen csábító? Vagy mindez így egyben? A Karácsonyi Fenyőfás Torta elkészítése minden szempontnak megfelel és elkészítése is csak elsőre tűnik ördöngősségnek.  

A desszert mellé pedig desszertbor jár. Bár a csomagban nem szerepel, Homoky Dorka 2017-es 6 puttonyos Aszúját kár lenne kihagyni. A karácsonyi desszert mellett a szépen terített asztalon feltétlenül ott a helye.

KARÁCSONYI FENYŐFÁS TORTA

HOZZÁVALÓK:
A tésztához: 20 dkg vaj vagy margarin, 20 dkg porcukor, 6 tojás, csipet só, 1 zacskó vaníliás cukor, 10 dkg őrölt dió, 15 dkg liszt, csipetnyi őrölt szegfűszeg.

A krémhez: 15 dkg vaj vagy margarin, 10 evőkanál folyékony méz, 25 dkg gesztenyemassza, 3 tojássárga, 6 cl diólikör, 2 cl rum, kevés porcukor.

A díszítésehez: 5 dkg durvára darált és pörkölt dió, 5 dkg porcukor.

ELKÉSZÍTÉS:
A tésztához a vajat a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a tojássárgákat, a sót és a vaníliás cukrot. Addig keverjük tovább, amíg krémes, habos massza nem lesz belőle. Ezután a diót, a lisztet és a szegfűszeget hozzákeverjük, majd beleforgatjuk a közben tojásfehérjékből felvert kemény habot is. Az így kapott krémes masszát sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük és 170 fokon 30-35 percig sütjük.

Közben a vajat a kevés porcukorral, a mézzel, a gesztenyemasszával és a tojássárgákkal, habosra keverjük, végül apránként belekeverjük a likőrt és a rumot is. A megsült tortát miután kihűlt három lapra vágjuk.

Az alsó lapot kevés krémmel bekenjük, majd erre ráborítjuk a második lapot. Az alsó laphoz hasonlóan ezt is bekenjük, végül az utolsót ráillesztve, a torta egész felületét és oldalait is alaposan bevonjuk egy kis krémet hagyva a díszítéshez.

Közben kartonpapírból vágunk egy akkora kört, amekkora a tortaformánk. A közepére rajzolunk egy kb. 10 cm magasságú fenyőfa sablont, és ügyesen kivágjuk belőle. Az így elkészített sablont a torta fölé tartjuk, majd a fenyőfa formájú szabad felületet megtöltjük a közben porcukorral összekevert pörkölt dióval. Ugyanebből a cukros pörkölt dióból körben a torta szélére is szórunk, a megmaradt krémmel pedig a fenyőfát habzsák segítségével körbe rajzoljuk. Hűtőben tároljuk, tálaláskor tejszínhabot kínálhatunk hozzá.

Hmmm, ínycsiklandó igaz? A elkészített menükről készített fotókat szívesen vesszük!
Ha még nem rendeltetek, akkor csak pár kattintás és a legkiválóbb tételeink már indulnak is hozzátok!

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
Scroll to Top