Főszerepben Mór és az Ezerjó – beszélgetés Csetvei Krisztinával

Főszerepben Mór és az Ezerjó

– beszélgetés Csetvei Krisztinával

Apró a Móri borvidék, de komoly történelemmel, illetve tekintéllyel rendelkezik mind hazai és egyre inkább nemzetközi szinten is. Köztudott, hogy a Móri borvidék a legjobb Ezerjók hazája, az átlag vásárló mégis elenyésző arányban fogyaszt móri bort. Csetvei Krisztina, móri borász küldetéseként tűzte ki, hogy ezt a statisztikát megváltoztassa!

Egy korábbi interjúban mesélted, hogy 2010 nyarán jártál először Móron, majd 2011-ben vásároltátok meg itt a mai Csetvei Pincét. Hogy fogadtak Móron, könnyű volt a beilleszkedés? Egyáltalán mennyire volt telített Mór mint borvidék?

Szerelem borvidék volt első látogatásra. Akkor nem gondoltam bele abba, hogy bármilyen nehézségbe ütközhetek, de utólag rájöttem, hogy Mór – sváb kisváros lévén – zártabb közösség, kevésbé voltak nyitottak az első időkben. Az évek múlásával sokat javult a kapcsolatunk, így egyre kevésbé érzem magunkat „gyüttmentnek”. Ebből a szempontból tehát nehéz volt az új otthon és pince alapítás. Amikor ideköltöztünk, úgy éreztem, hogy Mór egyáltalán nem telített, de a helyválasztás szempontjából részemről semmi tudatosság nem volt. Azt tudtam, hogy fehér bort szeretnék készíteni és, hogy fontos a főváros közelsége. A vénhegyi panorámánál pedig nincs szebb szerintem!

Az édesapád többször próbálta lebeszélni a borászatról. Mi motivált arra, hogy nőként mégis szembe menj a kritikákkal és kitarts a céljai mellett?

Édesapám nélkül nem lenne a mai Csetvei pince és ezért örökké hálás leszek neki és az egész családomnak. Amikor elvégeztem a Műszaki Egyetemet, egy nagy telekommunikációs cégnél dolgoztam termékmenedzserként.

Szépen haladt előre az életem, minden adott volt a városi boldog élethez. Édesapámat szerintem az ijesztette meg, hogy valami olyanba kezdek bele, amiről igazából akkor még nem is volt fogalmam.

A tanulás mindig fontos része volt az életemnek, ezért beiratkoztam Budafokon a Soós István Borászati Technikumba és a Corvinus Egyetem szőlész-borász szakmérnöki képzésére is. Én „csak” bort szerettem volna készíteni, egy saját hordót, saját szőlőt – ez a cél lebegett végig előttem.

Összességében több férfi borászról lehet hallani, mint nőről. Mennyire jellemző a szakmában az összetartás? Mit gondolsz, menyire nehéz nőkent érvényesülni a piacon?

Nagyon jó érzés, hogy a női borászok között több hölgyet is barátnőként ismerhetek. Egészen különböző borvidékeken dolgozunk, fel tudjuk egymást hívni és meg tudjuk egymást kérdezni szinte bármiről. Valószínűleg ez a férfiaknál is ugyan így működik, csak arról nem tudok nyilatkozni. Pár éve Pannonhalmáról Babarczi Zsuzsival elkezdtünk együtt kóstolókat tartani, korábban Bussay Dórival, Kovács Zitával és hamarosan Rácz Erikával is tartunk hárman közös kóstolót. Biztos vagyok benne, hogy bármelyik férfi borász kollégámat is felhívhatnám szakmai tanácsért, sőt akár közös kóstoló miatt is biztosan örülnének. Itt Móron többségben férfi borászokkal találkozhatunk. Egyre jobban igyekszünk összetartani és közösen kezdeményezünk új programokat, mint például a We Love Mór Outdoor programsorozat, amit hat móri borászat hozott létre, de most például majd együtt megyünk egy pázmándi borfesztiválra is – köszönjük a meghívást Bálint Boráriumnak.

A közös gondolkodás fejlődése itt is tetten érhető. Itt is egy pozitív irányú fejlődést látok, hiszen lehet, hogy régebben azt mondták, hogy “minek menni”, most pedig inkább az hangzik el, hogy “menni kell”.

Nagyon sok jó borászat van, az alap, hogy a bor legyen kiváló minőségű, így tudjuk felhívni magunkra a figyelmet, hogy miért pont minket válasszanak.

Tanácsként azt adhatom induló borászatoknak, hogy mindenki igyekezzen önmagát adni, a saját stílusát kialakítani, különben nagyon fárasztó lesz és ez egy maratonfutás, nem lehet rövid időtávlatban gondolkodnia annak, aki földet művel és bort készít.

Mi az, ami a leginkább inspirál a mindennapokban?

Ami inspirál, az maga a természet. Ez most lehet, hogy furán hangzik, de különösen a pandémia alatt nagyon sok erőt adott, hogy amíg mi azt sem tudtuk, hogy mi történik, bezárkóztunk, addig a természetben minden ugyanúgy ment, ugyanúgy rügyezett, ugyanúgy tenni kellet a dolgunkat. Az biztos, hogy a legfontosabb a család, az egészség és hogy örömmel végezzük a dolgunkat a szőlőben és a pincében. Alkotási folyamatnak fogom fel az egészet, amiből szeretnénk a végén megélni, másoknak örömet okozni, fejlődni és minél kevesebb kárt tenni a környezetünkben.

Ha már a környezetünkről van szó: a pincészet mára áttért az organikus szemléletű szőlőtermesztésre, ami a felszívódó permetszerek és adalékanyagok, vegyszerek teljes elhagyását jelenteti. Mindig is fontos volt, hogy egyszer eljussatok ide?

2016-ban, a kislányunk születésekor fogalmazódott meg bennünk, hogy soha nem szeretnénk rászólni, hogyha levesz egy szőlőszemet ne egye meg, mert épp most permeteztük. Szépen fokozatosan haladtunk előre, először elhagytuk a gyomírtót, majd nem használtunk felszívódó permetszert, párhuzamosan élő sorköz takarót alakítottunk ki.

Gyakorlatilag egy élő szőlős kertet igyekeztünk létrehozni, hogy amikor kisétálunk akkor mindig jó érzés töltsön el, hogy a lehetőségeinkhez képest mindent megtettünk. Lehet, hogy nem csináltunk mindig mindent jól, de tanulunk a hibáinkból.

Szerencsére körülöttünk is egyre többen nyitnak erre a fajta gondolkodásra. Sokan viszont félnek a váltástól, ami egy teljesen normális dolog, de ha szép lassan elkezdi csinálni az ember, akkor rájön, hogy mennyivel természetközelibb ez a fajta földművelési technológia. Egy Földünk van amire vigyázni kell és nem kizsigerelni az utolsó cseppig.

Ha jól tudom, akkor gyermekkorodban kaptál egy fényképes albumot az édesanyádtól Dr. Masaru Emoto kísérleteivel, amely azt mutatta be, hogy hogyan változik a víz molekuláris struktúrája a pozitív emberi üzenetek hatására. Az első Napholdcsillag-hordó éppen ezért kapta a “PS.: I LOVE YOU” feliratot. Mesélnél nekünk erről egy kicsit?

Az első hordómra került fel a “PS.: I LOVE YOU” felirat, hogy amikor én nem vagyok a bor mellett, akkor is érezze, hogy szeretem, ne aggódjon, majd jövök vissza nemsokára. Amikor pedig már a saját pincémben az első szüret után kerültek be a saját hordók, akkor annyira természetes volt, hogy mindegyik hordó kap egy ”utóirat, szeretlek„ feliratot. Ez a módszertan működik, már az is pozitív energia, hogy mosolyogva megyek végig a hordóim és a tartályaim között. Amikor el szeretnék menekülni a világtól, akkor nekem erre a pince egy nagyon jó lehetőség. Nem szoktam bevinni negatív gondolatokat, a rossz híreket, ott megszűnik a világ és csak a bor van meg én.

Mennyire nehéz összeegyeztetni a munkát és a magánéletet?

Nekem nagy szerencsém van a férjemmel, bár szerintem ő sem tudta, hogy pontosan mit vállal, amikor igent mondtunk egymásnak. 2016-ban született meg a kislányunk, leginkább úgy tudtuk megoldani az életünket, hogy amíg az egyikünk dolgozott, addig a másik a kicsivel volt. A család is mindenben segített, ahol tudott, de sajnos nem Móron élnek.

Egyedül sikeres borászatot hosszú távon nem lehet vinni, ehhez kell a család, kellenek azok a megbízható kollégák, akik már családtagok lesznek az évek alatt és ez nagyon fontos.

Én abban hiszek, hogy csapatban tudunk dolgozni és sikereket elérni. Nagyon jó látni, hogy mennyire együtt tudunk dolgozni, ha pedig elfáradunk akkor tudjuk egymásban tartani a lelket. Ilyenkor visszagondolunk arra, hogy honnan indultunk, hova tartunk, mit szeretnénk elérni.

Mit gondolsz, mi teszi igazán különlegessé a Csetvei Pincészet borait?

Nagyon sok jó borászat van, a borfogyasztóknak nincs könnyű dolguk. Erre a kérdésre a visszatérő vendégeink tudnának talán választ adni. A borokat szeretettel készítettem és a legnagyobb odafigyeléssel, minden tétel saját gyerek. Igyekszem mindig tanulni, megújulni. 

Melyik tételedet ajanlanád a KraftKamra közösségének?

Ha Mór, akkor az nekem az Ezerjó. Az Amforás Ezerjó 2022-es borunkat a napokban palackoztuk és ez már a nyolcadik évjárata. Ez a tétel is spontán erjedt Légli Attila amforáiban, de most szűretlenül, derítetlenül, teljesen natúran hagytam meg. Nekem elképesztően tetszik, nagyon izgalmas tétel.

Böngésszétek a kínálatunkban megtalálható Csetvei Pincészet borait és a többi kincset, amit csak nektek válogattunk az ország legkülönlegesebb pontjairól!

Termékek

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
Scroll to Top