Narancsbor

– kiváló választás a bio és natúr borok világában

A narancsbor előnyös a bio és natúr borok készítése szempontjából, mivel lehetővé teszi a vegyszerek minimalizálását, gazdagabbá teszi a bort tápanyagokban és antioxidánsokban, valamint elősegíti a természetesebb ízeket és szerkezetet. Ezáltal a narancsbor egészségesebb, ízesebb és jobban hordozza az alapanyagok természetes jellegét.

Narancsbor ételpárosítás

Mi az a narancsbor?

 

A borfajták száma szinte végtelennek tűnik, és minden egyes változat különleges történettel és készítési technikával rendelkezik. Az egyik ilyen különleges borfajta a narancsbor, mely különleges ízével és borostyán színével kiemelkedik a többi közül.

A narancsbor egy olyan fehérbor, amelyben a szőlő héját és magvait is bevonják a fermentációs folyamat során. Ez a módszer kísérletező jellegével tűnik ki a hagyományos borkészítési technikák közül. Annak ellenére, hogy a narancsbor manapság felkapott lett, valójában hosszú történettel rendelkezik, amely egészen az ókori időkig nyúlik vissza.

Az első feljegyzések a narancsbor készítéséről a grúz és az olasz borászati hagyományokban találhatók. A grúzok különleges agyagedényekben, a qvevrikben készítették ezt a bort, amelyekben a bogyókat héjastul sajtolták ki, majd a héjjal és a szárakkal együtt erjesztették. Az olaszok pedig évszázadokon keresztül alkalmazták a héjas erjesztési technikát a narancsbor készítéséhez.

Hogyan készül a narancsbor?

 

A narancsbor készítésekor a szőlőszemeket kézzel szüretelik és a préselés során az egész szőlőfürtöt a présbe helyezik. A préselés után a szőlőlé, a héj és a szárak együtt kerülnek egy nagy edénybe vagy kádba, ahol hosszabb ideig, akár hetekig is ázhatnak. Ez az áztatás gazdagabbá teszi a bor színét, ízét és textúráját.

A fermentációs folyamat során a természetes élesztők jelenléte a héjban a borkészítés során beindítja a folyamatot. A hosszú héjas erjesztésnek köszönhetően a narancsbor gazdagabb tanninokban és antioxidánsokban, valamint karakteresebb ízvilágában. Az áztatás hossza és a héjas erjesztés időtartama különböző hatásokat eredményezhet, így a borászok különböző stílusú narancsborokat készíthetnek.

A narancsbor érlelése során gyakran alkalmazzák a battonage sur lie technikát. A sur lie a bor finomseprőn tartását, míg a battonage ennek rendszeres felkeverését jelenti. Ezzel a módszerrel a bor összetettebb, sűrűbb karakterűvé válik, fűszeres, érett gyümölcsös ízt kap, csökken a tölgyfahordós érlelés miatti fanyarsága, a bor színintenzitása pedig nő. 

Ezzel a komplex és természetes eljárással a borász elérheti, hogy a narancsbor egyedi és intenzív illatokkal rendelkezzen, élénkebb, gazdagabb és többrétegű ízélményt nyújtson, valamint megtartsa az eredeti szőlő jellegzetességeit, és ezáltal kifejezőbb és autentikusabb borokat hozzon létre.

A narancsbor előnyei a bio és natúr borok készítése során

 

A narancsbor készítésének technikája különösen előnyös lehet a bio és natúr borok szempontjából. Ennek oka, hogy a szőlő héjában és magjában található anyagok jelentős mértékben befolyásolhatják a vegyszerek elkerülését és a természetes bor készítését.

  1. Kisebb vegyszer expozíció: A héjon áztatás alkalmazása során a szőlő bogyóját egészben erjesztik, beleértve a héjat és a magokat is. Ez azt eredményezi, hogy az esetleges vegyszermaradványok vagy káros anyagok, amelyek a szőlő héjában és magjában találhatók nagyobb valószínűséggel benne maradnak a borban is. Ezért a narancsbort érdemes bio vagy ökológiai szemléletű gazdaságból származó szőlőből készíteni, hogy elkerüljük a vegyszerek jelenlétét a borban.

  2. Gazdagabb tápanyagok és antioxidánsok: A szőlő héjában és magjában jelentős mennyiségű tápanyag és antioxidáns található. Ezek közé tartoznak például a polifenolok, flavonoidok és antociánok, amelyek jelentős egészségügyi előnyökkel rendelkeznek. Az alkalmazott héjon áztatás révén ezek az anyagok nagyobb mértékben jelenhetnek meg a borban, ami a bor táplálkozásra és egészségre gyakorolt pozitív hatásait fokozza.

  3. Természetesebb íz és szerkezet: A szőlő héjában található tanninok és aromák hozzájárulnak a bor gazdagabb ízvilágához és komplex szerkezetéhez. A narancsbor készítése során, a héjas erjesztés révén ezek az ízek és szerkezeti elemek intenzívebben jelennek meg a borban, így az egyéni jellegzetességek és a természetes jegyek felerősödnek.

  4. Szulfitok minimalizálása: A natúr borok készítésére törekvő borászok gyakran minimalizálják a szulfitok, például a kén-dioxid használatát. A héjas technika lehetőséget ad arra, hogy a borban található antioxidánsok és természetes élesztők kombinációja révén csökkentsék a szulfitok hozzáadását. Ennek eredményeként a borok természetesebbek és nem kell tartalmazniuk adalékanyagokat.

A narancsbor készítése tehát előnyös a bio és natúr borok készítése szempontjából, mivel lehetővé teszi a vegyszerek minimalizálását, gazdagabbá teszi a bort tápanyagokban és antioxidánsokban, valamint elősegíti a természetesebb ízeket és szerkezetet. Ezáltal a narancsbor egészségesebb, ízesebb és jobban hordozza az alapanyagok természetes jellegét.

Narancsbor ízvilága

Ha keresel valami egyedi és különlegeset a következő borválasztásodhoz, érdemes megkóstolnod a Wassmann OTTO narancsbort, mely egyedülálló ízvilággal és természetes összetevőivel lenyűgöznek téged. 

Wassmann boraink

Natúr boraink

Organikus boraink

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
Scroll to Top